szerda, június 15, 2011

GPS a tájfutásban

Mostanában, ha olyanoknak mesélek tájfutásról, akik még nem hallottak róla, gyakran megkérdezik, hogy GPS-t lehet-e használni. A kérdés érthető, mert a GPS annyira elterjedt lett, hogy majdnem mindenki erre gondol először, ha tájékozódásról van szó. A válasz természetesen az, hogy tájfutó versenyen nem lehet GPS-t használni, csak a térkép és az iránytű az elfogadott tájékozódási eszköz.

Ha nem is versenyzés közben, a GPS használata mégis megjelent a tájfutók körében. Az egyik felhasználási terület a tájfutó térképek készítése, ahol óriási átalakulás ment végbe az utóbbi években, többek között a GPS-nek köszönhetően. A másik terület - és én főleg erről szeretnék írni - a nyomkövetés. Egyre több tájfutó visz magával a versenyre GPS loggert, egy olyan eszközt, ami folyamatosan rögzíti a saját (és gazdája) helyzetét, lehetővé téve, hogy a verseny után a tájfutó elemezze, hogy merre is járt.

Technikai edzésként eddig is megtárgyalták a versenyzők, hogy ki milyen útvonalat választott, de most megnyílt a lehetőség egy objektívebb összehasonlításra, és kavarások esetén a tévedés helyének azonosítására.

Az útvonal felhasználása

1. A legegyszerűbb lehetőség az útvonal feltöltése bármilyen internetes térképre. Erre számtalan lehetőség kínálkozik, az egyik ilyen a futoterkep.hu, amit Fazekas Gábor (Gubci) volt nagyváradi tájfutó fejleszt. A képre kattintás után a térképet érdemes átváltani műholdkép módba (Satellite gomb). Ha összevetjük ezt és a tájfutó térképet, akkor egészen jól be lehet azonosítani az ellenőrzőpontok helyét.

2. RouteGadget - a közösségi elemző. Ha van olyan szerencsénk, hogy a versenyszervező megosztja a térképet egy közösségi útvonalelemző oldalon, akkor nemcsak a saját útvonalunkat tölthetjük fel és igazíthatjuk a tájfutótérképhez, hanem a versenytársainkkal is összehasonlíthatjuk az útvonalválasztásunkat. A magyarországi nagyobb versenyek térképe felkerül egy ilyen oldalra, a mellékelt képre kattintva például a Postás Kupa térképein összevethetitek az én útvonalamat a többi szereplő útvonalával. Az oldal használatához Java illesztőprogram szükséges. Ki kell választani a térképet (OA kategória), majd a nevek közül néhányat, és meg kell nyomni az “útvonalak” gombot.

3. QuickRoute és Doma - a saját térkép-adatbázis. Néhány letölthető program segítségével a saját számítógépünkön is tájfutótérképhez igazíthatjuk az útvonalunkat, sőt, az így előállt térképekből saját internetes térkép-adatbázist építhetünk, ahol a térképek tartalmazhatják az útvonalunkat is. A mellékelt kép az én térképeimhez vezet. Az egyes térképrészletekre kattintva megnyitható a beszkennelt térkép a hozzáillesztett útvonallal együtt.

Úgy gondolom, hogy nagyon jó elméleti edzési lehetőséget kapunk a kezünkhöz egy kis GPS logger segítségével, ráadásul ezek az eszközök ma már nem is kerülnek sokba. Egy jobb iránytű áráért használható készüléket tudunk venni. A következő bejegyzésben ezekről fogok írni.

Nincsenek megjegyzések: