hétfő, november 05, 2007

Barcelona, Catalunya

Újra Barcelona: Tengerpart, pálmafák, középkori templomok, modern épületek, Gaudí, bárok, nyüzsgés, barna lányok, finom kaja. No és persze TechEd: Kicsit vicces visszagondolni arra, hogy 2001-ben miről hallgattam előadásokat: ATL, Distributed Transactions, OCX Controls... és .NET mint a jövő technológiája.

Hát itt vagyok újra. Vasárnap esti séta a Barri Gótic-ban, hétfő délelőtti Sagrada Familia látogatás. Felemelő érzés látni ezt a várost, amelyik most építi a katedrálisát. Munkások, cementeszsákok, állványok, információs táblák. "Nem fogadunk el semmilyen állami (tartományi vagy városi) támogatást, mert az adókból (értsd: mindenki pénzéből) lenne. Kizárólag adományokból - a belépőjegy is az - épül, mint a régi katedrálisok."

Milyen lehetett ez a város a középkorban, amikor a jelenlegi katedrálist építették sok-sok évtizedig? Meséltek a szülők a gyerekeknek arról, hogy mekkora volt, amikor ők kicsik voltak? Örültek a városlakók minden előrelépésnek? Várták azt az időt amikor majd odajárnak misére? Számolgatták, hogy vajon be fog-e férni mindenki? Fantasztikus ez az épület. Elámultam a méreteken, megcsodáltam Gaudí látomásait és zseniális megoldásait. Mindennek ellenére, a többi turista kerülgetése közben arra gondoltam, hogy itt nem egy katedrális épül, hiszen a meglévő templomok sem telnek meg hívekkel. Mi lesz ez az épület? Talán egy Gaudí múzeum, vagy egy olyan szoftver példája amit olyan sokáig terveztek és fejlesztettek, hogy megszűnt az igény rá... Bár ez a projekt valószínűleg új értelmet fog találni magának és sikeres lesz mint a barcelonai turizmus egyik mozgatórugója. Az igazi Barcelona azonban nem a Sagrada Familiában van, hanem a szűk utcákban, kicsi bárokban, mopedekben, fiúkban és lányokban, katalán feliratokban. És a TechEd-ben :)

Nincsenek megjegyzések: